Uitgaven categorie #1: Je vaste uitgaven

Vorige keer deelde ik hoe het ondervedelen van je uitgaven, als je écht controle over je geld en je lange termijn doelen wilt krijgen, het best kan door onderscheid te maken tussen je vaste, flexibele en onregelmatige uitgaven. 

Je kunt die post hier nalezen: 3 categorieën voor je uitgaven.

Juist door naar de timing van je rekeningen te kijken kunnen we veel makkelijker overzicht en structuur aanbrengen in je financiën. En die structuur gaat je uiteindelijk helpen om je geld in minder dan 15 minuten per week overzichtelijk en doelgericht te houden. Dat is 1 uurtje per maand! 

Zodra je je uitgaven in 1 van de 3 categorieën hebt opgedeeld kun je veel strategischer met je geld omgaan. Te beginnen met je vaste uitgaven. Dit zijn alle kosten die je maandelijks hebt voor een (vrijwel) vast bedrag en op een vaste dag of datum. 

Hier zijn de 3 stappen om deze uitgaven overzichtelijk en makkelijk te maken:

Stap 1 – Zet je vaste uitgaven onder elkaar op chronologische volgorde. Zijn er uitgaven bij die op een bepaalde dag plaats vinden ipv op een bepaalde datum (bijvoorbeeld de schoonmaakster elke week)? Zet deze dan voor de komende maand voor de juiste data neer. Zet de datum, het type uitgave (hypotheek / huur, zorgverzekering…) en het bedrag in 3 verschillende kolommen. Je hebt nu een heel duidelijk overzicht van je vaste uitgaven die per maand niet al te veel zullen fluctueren (al is het helemaal oké als je merkt dat er wel iets aan variatie van maand tot maand is! Dat kan soms gebeuren).

Stap 2 – Schrijf al je inkomsten op – wederom op chronologische volgorde, zo kun je overzien hoeveel er na betaling van je vaste uitgaven per maand overblijft. Denk hierbij niet alleen aan salaris, maar ook aan kinderbijslag of zorgtoeslag bijvoorbeeld. 

Stap 3 – Leer jezelf aan vooruit te kijken in plaats van achteruit. De meeste budget experts en methodes kijken steeds achterom om te zien of we ons netjes aan een vooraf ingesteld budget wilden houden. Terwijl daar de kansen en onze doelen niet liggen. Die liggen juist vóór ons. In plaats van reactief te zijn met je geld is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen proactief met je geld om te gaan. 

We hebben nu een eerste basis, je hebt ook de andere 2 categorieën (flexibele en onregelmatige uitgaven) zometeen nodig om vooruit te kijken. De specifieke strategieën deel ik de komende 2 weken met je, want die gaan we er op een hele eenvoudige manier super snel en makkelijk tussen zetten. 

Ontwikkel het vooruitkijken en voorspellen van je uitgaven nu alvast. Zodat je niet hoeft te paniekvoetballen en geld van de ene naar de andere rekening hoeft te schuiven als er niet genoeg geld voor de hypotheek of de boodschappen op je rekening staat.

De vaste uitgaven categorie is de makkelijkste categorie om grip op te krijgen en te beheren. Veel meer dan bovenstaande is er niet voor nodig. Het klinkt simpel en daarom is het verleidelijk deze stap over te slaan. Veel van mijn klanten vinden deze stap in eerste instantie niet nodig en gaan liever meteen over op het instellen van potjes of het bijdragen aan hun pensioen. 

Maar grip krijgen op je geld begint met een goede basis, een stevig fundament van waaruit we alle volgende stappen en strategieën op elkaar kunnen stapelen zodat er een goede structuur en strategie ontstaat. Juist op die manier kunnen we eindelijk structureel elke maand gaan sparen en onze lange termijn doelen gaan behalen. Sla deze stap dus zeker niet over!

De overige twee categorieën (flexibele en onregelmatige) hebben wat meer strategie nodig om de stress ervan weg te halen. Volgende week deel ik de allermakkelijkste manier om je flexibele uitgaven te beheren – zonder ze van maand tot maand bij te moeten houden in een lijstje. 

Liefs,

Inge

p.s. Heb jij je al aangemeld voor de gratis masterclass Jouw roadmap naar financiële rust, structuur en vrijheid? Komende week, op dinsdag 5 maart, van 10:00-11:30 leer je de 5 onderdelen van zo’n roadmap en dan heb je aan het einde je persoonlijke plan uitgestippeld! Schrijf je hier gratis in.

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.