Kies eens voor €10 en voor €0

Afgelopen maandag mocht ik een 2e Masterclass voor de klanten van een business coach geven, het was een soort mini-serie waarvan ik deel 1 in oktober reeds gaf en deze week dus deel 2. 

Ik wilde hem zo praktisch mogelijk maken (als je eerder mee hebt gedaan met de workshop Jouw Geldplan voor 2023 dan weet je dat ik van duidelijke doelen hou – en kon je er in November niet bij zijn, ik geef hem morgen 16 december nog 1 keer dit jaar!). 

Wat ik namelijk super vaak hoor zijn vage voornemens over geld: Ik wil meer gaan sparen. Of: Ik ga denk ik maar met een pensioen potje beginnen. Of ook een van mijn favorieten: Ik wil meer inzicht. 

Ze klinken allemaal als goede voornemens, maar uiteindelijk kun je hier vrij weinig mee.

Laten we de eerste meteen maar nemen: Ik wil meer gaan sparen. Bijna iedereen wil wel meer sparen. Als jij dit herkent, hoop ik dat je niet alleen meer wilt sparen, maar ook weet waarvóór je wilt sparen. Want sparen puur om het sparen… Dat vind ik op z’n zachts gezegd ook niet heel handig. Daar heb je me vast al eerder over gehoord en zo niet, luister dan podcast aflevering 89 van de Gelukkiger met Geld podcast even want daar ga ik er uitgebreid op in. (Kort samengevat: als je een hoopje geld spaart, hoe weet je dan hoeveel je nodig hebt en wanneer het genoeg is, hoeveel zou je dan maandelijks moeten sparen om je doel ook te halen, en als al je spaargeld op 1 hoopje ligt, wanneer mag je er dan wel en wanneer niet aankomen? Of is het voor “later? In dat geval is mijn vraag: wanneer is later, en als je hier “pensioen” zegt dan ben je waarschijnlijk niet echt handig bezig want enkel sparen voor je pensioen is zonde vanwege de inflatie). 

Stel dus je wilt meer sparen en je hebt ook wel ideeën over waar je voor wílt sparen: je kinderen, een gave reis over 5 jaar, dat vervroegd pensioen, een buffer, de verbouwing van de tuin of de keuken, een droom auto of een nieuw huis…

Het probleem is wat er vervolgens gebeurt… want dat is meestal niet zo veel. Dat zit zo: op het moment dat ik iemand vraag om eens een lijstje te maken van hun dromen dan komt er vaak zó veel uit dat ze meteen denken: pfff dat geld heb ik allemaal niet, dus láát ook maar. En dus gaan ze niet sparen, of in elk geval niet voor een specifiek doel.

En dat snap ik nog ook, het is eigenlijk een soort kortsluiting. We zien opeens de enorme bedragen die we nog bij elkaar moeten sparen (en dan is pensioen daar vaak nog niet eens in meegenomen, en dát is pas duur) dat het gewoon onbegonnen werk lijkt. Resultaat? 0. Echt letterlijk 0. En een belofte aan onszelf: als ik X omzet haal, dan… (ga ik wel actie ondernemen). 

Ook die wordt hem overigens meestal niet, dat weet je zelf deep down denk ik ook wel, maar we denken het graag want het geeft zo’n lekker excuus: ik verdien ook nog niet genoeg. Maar ja die dromen die lopen heel stiekempjes dus wél elke dag een stapje weg. Elke dag dat je niets doet, duurt het nog steeds net zo lang voor je het geld bij elkaar haalt. Wil je over 10 jaar graag op reis maar heb je nu echt nog niet het geld om te sparen? Dan duurt het morgen nog steeds 10 jaar en over een jaar ook nog steeds zo lang voor je het geld bij elkaar hebt. 

Long story short: hier heb je niets aan en het is alles behalve praktisch. Maar je kunt altijd iéts doen. We denken zó vaak zwart – wit. Alles of niets en als niet alles kan dan wordt het dus niets. 

Iemand vroeg me tijdens diezelfde masterclass ongeveer de volgende vraag: ik wil graag overstappen naar biologische producten, maar het is best veel geld. En toevallig had mijn eigen coach dat eerder als voorbeeld gegeven. Moet je in 1 keer compleet overstappen? Of kun je eerst met de kiwi’s en de bosbessen beginnen? En een maand later mogen de tomaten en paprika’s erbij? En dan de komkommers en bananen? Kijk dan wordt zoiets namelijk behapbaar en best te doen. 

Terug naar al die doelen. Niets doen betekent over een jaar nog steeds niet verder zijn. Mijn uitnodiging aan jou is dan ook om eens concreet te maken wat je wél kunt doen. En als je in januari “maar” €10 opzij zet voor die reis of voor mijn part voor je pensioen (wat sowieso oneindig veel meer is dan €0), dan betekent dat toch niet dat je in december nog steeds die 10 euro opzij zet? 

Als je ondernemer bent, dan wordt het hier pas echt leuk: kun je jezelf die €10 extra uitbetalen? Wat heb je daar in januari voor te doen? En als dat kan, kan er dan in februari week €10 bovenop? En in maart weer? 

Kijk dáár zijn omzetdoelen ook voor hè? Om van je omzetdoel naar een salarisdoel naar weer een persoonlijk doel te gaan. (Daar heb ik het in mijn vorige inspiratie mail natuurlijk uitgebreid over gehad). 

Wist je dat als je dat schema van €10 in januari, €20 in februari, €30 in maart enzovoorts volhoudt tot 31 december, je eind volgend jaar €780 euro bij elkaar hebt gespaard? En zelfs als je dan besluit om vanaf 1 januari 2024 niet steeds weer €10 er bovenop te doen, maar met die €120 per maand waar je dan op zit door te gaan (oké eigenlijk elk jaar even corrigeren voor de inflatie, maar laat ik het voor nu niet te ingewikkeld maken!), dan heb je aan het einde van dat jaar €2.220 en een jaar later €3.660 en na 5 jaar €6.540. Dan lijkt het mij dus echt de moeite waard om nu al met die €10 te beginnen. 

Een keuze maken om gewoon te beginnen. EN -en deze is minstens zo belangrijk- ook een keuze maken over wat je nu NIET gaat doen. En dat is niet alleen in je hoofd dit bedenken, maar ook echt op papier zetten. Schrijf dus maar eens achter de doelen die komend jaar nog even moeten wachten een streefbedrag van €0 voor 31 december 2023 op. Dat geeft ook ruimte. Daardoor blijft het niet steeds door je hoofd spoken: “Zou ik niet toch…?” want dan komt die kortsluiting weer terug omdat je het weer zo’n lang lijstje wordt. Een €0 is ook een doel. Duidelijker kan het niet zijn, en dat geeft juist lucht om je op die andere dingen te richten.

En dan worden de doelen waar je een prioriteit van maakt veel haalbaarder dan ze nu lijken, doordat je keuzes maakt. En precies dát zorgt er voor dat je in elk geval op je belangrijkste doelen alvast in beweging komt. 

Ik ben benieuwd wat zoal jouw doelen zijn voor komend jaar, zou je me dat willen laten weten door op deze email te antwoorden?

En mocht je je nog niet opgegeven hebben voor de workshop Jouw Geldplan voor 2023 van vrijdag 16 december 10:00 – 12:30 OF mocht je nog iemand weten die enorm bij deze workshop gebaat zou zijn… De inschrijving staat nog open en voor €29 ex btw kun je nog meedoen!

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.