Uitgaven categorie #2: Je flexibele uitgaven

Je wilt grip op je geld, meer controle over de richting waar je heen gaat en een plan om je financiële doelen en dromen te gaan halen.

Maar hoe doe je dat zonder eindeloos je uitgaven bij te moeten houden, waarvan je vervolgens vaak niet eens eens weet wat je nou met zo’n lijstje van uitgaven moet doen?

In mijn vorige post deelde ik hoe je in 3 simpele stappen je vaste uitgaven makkelijk kunt overzien.

Vandaag gaan we aan dat overzicht heel simpel je flexibele uitgaven toevoegen. Ter herinnering: je flexibele uitgaven zijn je dagelijkse of wekelijkse kosten die je vaak elke maand terug ziet in je uitgaven, maar die enigszins variëren van maand tot maand. Ze vinden ook niet op vaste momenten plaats (zoals de hypotheek of de energie rekening vaak wel een vaste datum heeft). Hier vallen je boodschappen, uit eten / eten bestellen en de benzine zoal onder.

Je flexibele uitgaven zijn vaak de uitgaven waarvan de meeste mensen denken dat ze er te veel aan uitgeven. Terwijl ze vaak niet eens helder hebben hoevéél ze er precies aan uitgeven!

Daar gaan we verandering in aanbrengen, maar wel met twee kanttekeningen:

– De meeste mensen kunnen best wel wat besparen op hun flexibele uitgaven. Jij denkt misschien ook wel dat je goedkoper boodschappen kunt doen, minder vaak uit eten zou kunnen en vaker de fiets kunt pakken. Er is niets mis met eens kritisch deze uitgaven bekijken, maar: ik ben geen fan van jezelf hier teveel beperkingen opleggen. Dat is vaak lastig vol te houden en dan ben je al snel terug bij af, of zelfs nog verder van huis, als je de motivatie niet meer voelt. Ben hier dus niet al te streng voor jezelf!

– Het zijn vaak je flexibele uitgaven die het zo’n tijdrovend klusje maken om je uitgaven elke keer van maand tot maand bij te houden. Al die boodschappen, kleine uitgaven die voorbij komen, die koffie in de stad… Stiekem zijn het er vaak best veel per maand. Het goede nieuws is: ik leer je vandaag meteen een strategie waardoor je dat helemaal niet meer hoeft te doen. Terwijl je toch deze uitgaven onder controle krijgt!

Hier is hoe we dat gaan doen:

Stap 1: Maak een lijstje van jouw flexibele uitgaven en schrijf ze onder elkaar. Denk hierbij onder andere aan boodschappen, de drogist, benzine, uit eten, eten bestellen, eten voor huisdieren, parkeergelden en openbaar vervoer. Maar kijk ook eens door je rekeningafschriften van de afgelopen weken. Schrijf hier alleen dingen op die je ook echt elke maand wel terugziet. Als je 1x in de 3 maanden eens een keer met de trein reist is dit dus geen flexibele uitgave, maar een onregelmatige (daarover volgende week meer).

Stap 2: Maak een schatting van je maandelijkse kosten per uitgaven en schrijf dit naast elke uitgaven op. En ja, ik weet dat dit nog best wel lastig kan zijn. Hiervoor kan het de moeite lonen om wederom een paar weken terug te kijken op je rekening om te zien wat je uitgaven zijn. Let wel: het zijn schattingen, ze hoeven niet helemaal te kloppen. Je kunt ze bovendien de komende weken gewoon bijstellen als je merkt dat je er iets boven of onder zat.

Stap 3: Bereken je totale flexibele uitgaven per maand. Tel je geschatte bedragen uit de vorige stap bij elkaar om je maandelijkse bedrag hiervoor te krijgen.

En nu de stappen om deze uitgaven vanaf nu heel makkelijk onder controle te houden, zonder ze elke keer bij te moeten houden.

Stap 4: Open een aparte uitgaven rekening voor deze uitgaven. Gewoon 1 nieuwe rekening vanaf waar je vanaf nu al deze kosten gaat betalen. Zorg voor een betaalpas voor jou (en eventueel je partner). Gebruik vanaf nu deze nieuwe rekening voor al je flexibele uitgaven. De betaalpas van je huidige rekening kun je dus thuis laten liggen! Die rekening betreft nu alleen nog maar je vaste afschriften, en die hebben we vorige keer al inzichtelijk gemaakt dus daarvan is het heel makkelijk voorspellen hoeveel je daar paar maand voor nodig hebt.

Stap 5: Maak maandelijks een vast bedrag (het bedrag uit stap 3) naar deze rekening over. Door deze eenmalige overboeking per maand wordt je hoofdrekening (je huidige bankrekening) een heel stuk overzichtelijker. Geen 180 afschrijvingen per maand meer, maar slechts 1 met een vast bedrag en een vaste datum. Zie je hoe we van je flexibele uitgaven stiekem een vaste uitgaven hebben gemaakt? Dus nu zijn al deze kosten gewoon onder 1 noemer en 1 keer per maand net zo voorspelbaar als je huur of hypotheek! Voor je nieuwe rekening geldt: hier moet je het van doen. Dit bedrag heb je elke maand om al je boodschappen, uit etentjes en benzine mee te betalen. En op=op. Maar het handige is: nu we dit hebben terug gebracht naar veel minder categorieën is het meestal een stuk makkelijker om in te schatten of je deze maand geld hebt voor nog een etentje buiten de deur.

Stap 6: Bekijk de komende tijd of je dit bedrag goed hebt ingesteld. Is het haalbaar om binnen dit budget te blijven of moet het omhoog of omlaag? Zodra je weet dat dit het juiste bedrag is zijn er een aantal voordelen van het apart beheren van je dagelijkse uitgaven geld:

– je hebt maandelijks een afgebakend bedrag voor deze uitgaven. Zolang je je hier aan houdt, weet je dat je niet te veel uitgeeft.

– je vaste lasten staan “beschermd” op je hoofdrekening. Daar staat nu altijd genoeg geld op voor deze bedragen omdat de flexibele uitgaven in een keer hiervan af zijn gehaald en nu bestaan uit een vaste maandelijkse overboeking naar je uitgaven rekening. Geen stress meer of er wel genoeg opzij staat voor de hypotheek of dat je geen geld hebt voor je boodschappen. Deze kosten zijn immers uit elkaar gehaald en beïnvloeden elkaar helemaal niet meer.

– je kunt vanaf nu precies zien hoeveel geld je nog over hebt voor de rest van de maand. Is het de 29e en staat er nog €150 op je nieuwe uitgaven rekening, maar zijn de boodschappen voor de komende week al gedaan en is de tank van de auto ook nog halfvol? Dan kun je waarschijnlijk nog lekker uit eten vandaag zonder je zorgen te maken of je dat geld wel of niet hebt.

Laten we even terugkijken naar de structuur die we tot nu toe al hebben neergezet:
* Je hebt je inkomen voor de komende maand opgeschreven.
* Je vaste uitgaven staan (op chronologische) volgorde in je overzicht en je weet precies wanneer je wat moet betalen.
* Je dagelijkse flexibele uitgaven zijn nu niet meer een lange lijst van dagelijkse afschrijvingen van je hoofdrekening: er is slechts één vast bedrag per maand dat je hiervoor van je rekening afschrijft waardoor je weet dat je op je hoofdrekening genoeg overhoudt voor je vaste lasten. Er is dus veel minder chaos en stress op deze rekening.
* Je hoeft je dagelijkse uitgaven niet meer bij te houden, zolang je maar binnen je budget blijft van het bedrag dat je op die rekening hebt staan. Scheelt je hartstikke veel tijd!

En we zijn nog niet klaar! Er is namelijk nog 1 categorie van uitgaven waar we mee aan de slag willen: je onregelmatige & eenmalige uitgaven. Daar vertel ik je in de volgende post alles over!

p.s. Wil jij ook grip, structuur, rust en meer vrijheid met je privé en zakelijke financiën, maar wil dit deze keer ook goed aanpakken en niet in je eentje half doen? Wist je dat je een gratis Q&A call van 20 minuten met me kunt inplannen om te kijken wat ik voor je kan betekenen als geldcoach? Je kunt hier zelf een dag en tijd kiezen die jou het beste uitkomt. Ik kijk graag even met je mee over wat jou het beste op weg kan helpen!

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.