Er is iets dat ik al máánden uitstel

Voor mijn business coach (en dit klopt al meteen niet, want het natuurlijk voor mezelf,  mijn business coach faciliteert het alleen) moet ik elke maand een document inleveren met mijn plannen voor de komende maand: wat zijn mijn doelen? (En dat is niet alleen een omzet doel, maar ook allerlei praktische zaken). Hoe ga ik die bereiken? Waar verwacht ik tegen aan te lopen? Hoe zorg ik ervoor dat ik deze doelen ook echt inplan? Dat soort dingen.

Vervolgens krijg ik daar dan feedback op. Vaak denk ik: wow dit is echt een goed plan voor komende maand (ik doe het ondertussen ook al meer dan een jaar). Maar mijn coach zou geen goeie business coach zijn natuurlijk als ze er niet toch van alles op aan te merken zou hebben, omdat zij nou eenmaal veel meer verbeterpunten ziet. 

Op het moment niet altijd even leuk, maar achteraf krijg ik er wel de meeste inzichten door en helpt het me alleen maar verder.

Ik heb er nu al 100 jaar (het zal ietsje minder zijn, maar zo voelt het echter voor ons allebei wel) staan dat ik die maand voor 4 verschillende business coaches, business mentoren / business club organizers noem maar op, een gast masterclass wil geven. 

Dus naast mijn eigen masterclasses echt specifiek voor de klanten van iemand anders een masterclass geven. Ik heb het al een aantal keer eerder gedaan (ik geloof zo’n 6 keer nu) en ik vind het niet alleen onwijs leuk om te doen, het helpt natuurlijk ook om mijn bereik te vergroten.

Maar goed, de laatste paar maanden (100 jaar dus bijna 😜) komt het steeds opnieuw terug, elke maand opnieuw. 

Niet omdat ik vet goed maar door en door blijf gaan en elke maand 4 nieuwe masterclasses doe. Precies het tegenovergestelde: ik doe het juist nóóit. 

En dus haal ik dat doel niet. En neem ik het steeds opnieuw mee naar de volgende maand. 

Ik word er zelf trouwens ook redelijk moe van. Geen idee ook wat me nou precies tegenhoudt. 

Ik gok dat je zelf vast ook wel zoiets hebt, en het hoeft niet eens business gerelateerd te zijn. Drie keer per week naar de sportschool, mediteren, je herkent het vast wel.

Gisteren had ik een call met mijn business coach, over dat document dus. En ze had het eerlijk gezegd dus wel een beetje gehad met die 4 masterclasses. “Ing, gaat het nog een keer gebeuren? Want waarom zet je het er eigenlijk nog in?” En natuurlijk had ze gelijk. “Wat gaat er nu deze maand voor zorgen dat je het wél gaat doen dan?” (Echt op zo’n moment vind ik d’r hartstikke irritant, maar ik weet ook wel dat het me uiteindelijk helpt.) Had ik natuurlijk ook geen goed antwoord op. Want alle opties die ik gaf had ik in voorgaande maanden ook al genoemd… 

Dus, besloot ze, zijn er nu twee opties: OF ik ga gewoon mijn luie achterwerk in de actiestand zetten en dit nu eens doen. OF ik ben haar en de rest van haar 1-op-1 klanten iets verschuldigd. Ik mocht zelf weten wat. Maar wel iets dat pijn zou doen. Ik mocht er even over nadenken als ik het maar wel diezelfde dag (gisteren dus) kenbaar maakte in de groep. 

Ik heb uiteindelijk een berichtje gestuurd dat ik iedereen in mei (als ik in Nederland ben) uit eten zal nemen als ik niet die 4 masterclass gewoon regel.  

En zodra ik dat commitment verstuurd had, leek het meteen compleet onnodig. Natuurlijk ging ik die 4 coaches aanschrijven: echt geen haar op mijn hoofd dat er nu over denkt om het niet te doen. Het is niet eens een ding meer. Terwijl het tot het moment dat ik die verplichting aanging het wel nog was. (Al het dus ook al heel lang was geweest…)

Soms wil je iets heel graag, maar doe je het gewoon niet. Te moeilijk, ongemakkelijk, saai, vervelend… het maakt niet uit wat het is, maar ergens houdt iets je tegen. En dan is het best wel fijn om te weten dat de motivatie en verplichting even niet meer uit jouzelf hoeft te komen om het ook echt te doen. De druk van de verplichting die ik nu ben aangegaan is nu zo groot, dat ik het 1000% zeker ga doen. 

En het voelt nu een heel stuk makkelijker. Ik heb nu ook geen zin meer om me met excuses bezig te houden, want ik ga het toch wel doen. Terwijl elk excuus eerst nog serieus het overwegen waard was en blijkbaar ook werkte anders het ik wel actie ondernomen. 

Ik merk dit natuurlijk zelf ook bij mij klanten: ze betalen zichzelf geen vast salaris uit, of ze hebben een enorm hoge omzet maar zetten nog steeds niet maandelijks iets voor hun pensioen opzij, of ze willen super graag een (nieuw) huis kopen maar aan het einde van de maand blijft er elke keer opnieuw geen geld over.

Dan kun je wel vragen: hoe graag wil je het? Want meestal willen ze het ook wel heel graag. Maar die stok achter de deur, de schop onder je kont, de accountability, het zeker weten dat iemand je anders komt vragen: En, heb je het nou gedaan of niet? Ik denk dat het zeker 50% van het werk is dat ik doe. 

(De overige 50% is overigens een duidelijk plan maken, complexe opties makkelijk maken, realistische doelen stellen, kennis delen en cijfers inzichtelijk maken.)

Nu zou ik wel heel graag willen weten: om welk gebied binnen je privé financiën loop jij steeds met grote boog heen, denkende dat je het volgende maand wel gaat doen…? Wil je me het laten weten? 

En dan nog even als laatste: mocht jij nou bij een hele toffe business club, coach, mentor of weet ik het wat zitten, dan zou ik het natuurlijk onwijs gaaf vinden als je me wilt helpen om er voor te zorgen dat ik niet straks 10 mensen op mijn kosten uit eten hoef te nemen…! Als jij denkt dat ik daar misschien wel een hele waardevolle masterclass zou kunnen geven dan zou ik dat heel graag van je horen! 😊

Liefs,

Inge

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.