Hoe bepaal je je omzetdoel nou eigenlijk?

Ben jij ook al druk bezig met het maken van jouw omzetdoelen voor 2023? En zo ja: hoe bepaal jij je omzetdoel? Op basis waarvan weet je of je wel of niet een handig doel te pakken hebt? 

Ik hoor van veel ondernemers dat ze hun omzetdoel bijstellen bijvoorbeeld omdat ze weten dat ze hun prijzen gaan verhogen vanwege de inflatie. En dus berekenen ze wat hun nieuwe omzetdoel gaat worden op basis van hun hogere prijzen. 

Of misschien denk jij wel: ik pak mijn omzet van dit jaar en nu wil ik er 25% bij. Of 50%. Voor mijn part ga je verdubbelen, ik vind het allemaal goed. 

Een andere optie is te kijken naar hoeveel klanten je verwacht het komende jaar te kunnen maken voor welke diensten en bijbehorende prijzen en dat je omzetdoel te maken.

Welke strategie je ook kiest, wat ik hier zelf niet handig aan vind is dat je hierbij als beginpunt de omzet van afgelopen jaar neemt en dan kijkt: wat kan er bovenop? Wat kan ik dragen, wat klinkt lekker, hoe daag ik mezelf uit of hoe kan ik mijn hogere kosten dekken?

Hoe weet je dan echter of het genoeg is of niet? Of je het juiste omzetdoel te pakken hebt?

Ik zal het je meteen maar verklappen: dat weet je niet, want op deze manier doe je maar wat. Dat klinkt even niet zo aardig, maar het klopt waarschijnlijk wel. Je rekent vanuit een verkeerd beginpunt en dan kan het zomaar eens gebeuren dat je ook nog een keer de verkeerde kant op verder rekent, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je klanten je nieuwe prijzen niet gaan betalen, of dat je nooit genoeg klanten zult vinden om die omzet te halen. 

Om écht een goed omzetdoel te stellen waar jij ook echt iets mee kunt, moet je bij de basis beginnen. En die basis is het salaris dat je jezelf uit wilt betalen. En zelfs dat klopt al niet en is eigenlijk al stap 3 in het proces. 

Want hoe bepaal je dan wat je jezelf uit wilt betalen? Ook daar zit heel vaak ontzettend veel willekeur in. Bijvoorbeeld omdat je jezelf hetzelfde als -of misschien lekker veilig ietsjes minder dan- je partner betaalt. Of je werkt vanuit het laatste loon dat je ontving toen je nog in loondienst zat. Of misschien weet je ongeveer wat je businessbudies zichzelf uitbetalen en doe je maar ongeveer hetzelfde.

Wil je écht een goed plan neerzetten voor je omzet, en daarmee je salaris en daarmee dan weer je lifestyle, dan is het noodzaak om bij het begin te beginnen: hoeveel heb je nodig? En dat klink misschien heel simpel, maar ik denk zomaar dat je het antwoord hierop niet weet. 

Wat je nodig hebt is natuurlijk een breed begrip. Ik ga er even vanuit dat je weet hoeveel je kwijt bent aan de huur of hypotheek, hoeveel de maandelijkse boodschappen ongeveer zijn en wat je gas, water, licht en nog wat andere kosten die je zo op maandelijkse basis hebt zijn. (Spoiler alert: vaak valt ook dat nog heel erg tegen, en totdat je ook dat eens serieus in kaart gaat brengen is het ook vaak maar een grove schatting, maar dat even ter zijde).

Behalve deze vaste kosten wil je ook rekening houden met hoeveel je dit jaar nodig hebt voor kleding, cadeautjes (verjaardag, geboorte, trouwen, kerst…), vakantie en de dierenarts om zo maar wat kostenposten te roepen. Oh ja, en een buffer voor mocht de auto naar de garage moeten of de wasmachine het begeven.

Tot hier niet zoveel nieuws misschien. Maar hoe zit het met je dromen en doelen? Een verbouwing, een grote reis, het spaarpotje voor je kind (of neem jij er genoegen mee dat je een vast bedrag per maand spaart en wel ziet waar je uitkomt, in plaats van uit te rekenen hoeveel je graag bij elkaar zou willen hebben gespaard als je kids 18 of 25 zijn en dan terug te rekenen…?). 

Hoeveel heb je voor deze dromen en doelen nodig, wanneer wil je die bereiken en wat heb je hier dus maandelijks voor opzij te zetten?

En dan je pensioen. Hoeveel gaat dat je kosten? Hoe lang heb je nog, en wat zou je nu al opzij moeten zetten per maand? Ook dat hoor je in je salaris – en dus je omzetdoelen – te verwerken.

En dan de allerlaatste (om het af te leren, maar ik kan in principe nog wel even doorgaan…). Wanneer ga je stoppen met werken? Of zie je dat tegen die tijd wel? Vind jij 69, 70, of misschien nog wel later wel prima als dat tegen die tijd de AOW leeftijd is? Of vind je het een beter idee om dit zelf in de hand te houden? Eerder stoppen met werken klinkt wel heel leuk (zeker als je partner ietsje ouder is) en het is ook hartstikke hip om dit te roepen, maar hoeveel gaat het je kosten? En hoe en wanneer ga je dat geld bij elkaar verzamelen? 

Wat je aan salaris nodig hebt is dus opgebouwd uit heel veel dingen. Pas als je dat weet, kun je eigenlijk pas écht een fatsoenlijk omzetdoel stellen, dat niet alleen leuk klinkt, maar waar je vervolgens ook precies van weet waaróm je dat doel wilt halen. 

Reken maar dat het dan flink wat makkelijker wordt om straks op 31 december volgend jaar te concluderen dat je dat doel ook echt gehaald hebt. Op het moment dat jij precies weet waar je het voor doet (dat huis in Zuid-Frankrijk, een reis als de kinderen nog klein zijn, stoppen met werken op je 62e), dan wordt het een stuk duidelijker hoe jij als ondernemer de controle pas écht kunt pakken over jouw financiële situatie en jouw vrijheid. 

Weet je precies wat je privé nodig hebt om het komende jaar dat te kunnen doen wat je wilt doen? Dan heb je natuurlijk ook rekening te houden met je zakelijke kosten en de belasting. Die moet je er wel even bij optellen om bij je omzetdoel te komen!

Ik ben heel benieuwd hoe je deze email vond en of je dit al zo aanpakt, of dat je vanuit je huidige omzet jouw 2023 doelen hebt gesteld. Wil je me dat even laten weten door me een berichtje te sturen? 

En nu we het toch over doelen voor 2023 hebben: op 16 December geef ik nogmaals de workshop: Jouw Geldplan voor 2023. Daarin leg ik je precies uit hoe je heel concreet financiële doelen kunt stellen voor het komende jaar, en hoe je jouw voortgang daarin elke maand in een paar minuutjes bij kunt houden. 

We gaan samen je netto waarde uitrekenen (klink ingewikkeld, is het niet), je Level 10 financiële leven in kaart brengen (klinkt vaag, maar is juist hartstikke leuk) en je krijgt ook nog eens 2 super handige documenten van me die je kunt gebruiken (en zelfs volgend jaar weer opnieuw kunt raadplegen, gebruiken en uitprinten). Je doet al mee voor €29 ex BTW. De workshop is op vrijdag 16 December van 10:00 – 12:30 en er komt een replay voor als je er niet live bij kunt zijn. En geloof me, deze wil je echt niet missen als je van 2023 hét jaar wilt maken waarin je meer inzicht in je geld wilt en je doelen wilt gaan behalen, hoe klein of groot ze ook zijn. 

Wil je erbij zijn, schrijf je dan in door hieronder op de knop te drukken, hartstikke leuk je daar te zien!

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.