Je levensstijl upgraden vs levensstijl inflatie…

Misschien heb je het een beetje op mijn stories op Instagram gezien, maar afgelopen weekend was ik voor wederom een bliksembezoekje in Nederland. Ik had een Live dag van een van mijn business coaches. 

Tijdens het event hebben we het onder andere over omzetdoelen en een strategie bepalen gehad. En dat je omzetdoel bepalen mede gebaseerd moet zijn op wat je zelf nodig hebt. 

Nou is “nodig hebben” natuurlijk een heel breed begrip. Je hebt genoeg geld nodig om de boodschappen en de huur of hypotheek te kunnen betalen. (Al is dat ook niet altijd zo want ik spreek ook veel ondernemers van wie de partner – in loondienst – de “grote” rekeningen zoals de hypotheek betaalt. En dat is helemaal oké, maar ga dan bij jezelf wel na: ben ik hier 100% oké mee, of zou ik het stiekem graag anders zien als dat zou kunnen…?).

Maar je hebt daarnaast ook geld nodig om goed voor jezelf te zorgen. En dit mag je steeds een beetje meer oprekken. Gezonde voeding. Sporten. Af en toe naar de sauna, een massage of naar de schoonheidsspecialiste. Een keer goed doorgemeten worden. De juiste supplementen. Een personal trainer. Een personal trainer aan huis… En zo kun je natuurlijk steeds een stapje verder gaan in zorgen voor jezelf en je gezondheid. 

Zo zie je maar er zit altijd rek in. En de uitdaging is om steeds een klein nieuw stapje te zetten en iets toe te voegen dat vanaf dan je nieuwe normaal wordt. 

Mijn kanttekening daarbij is echter wel het volgende: zorg dat zo’n glijdende schaal van kleine extra’s en toevoegingen wel bewuste keuzes zijn. Want op precies dezelfde manier kan het namelijk ook gebeuren dat je langzaam maar zeker het zogenaamde “lifestyle inflation”, oftewel: levensstijl inflatie – maar ja dat klinkt net minder lekker – ervaart.

Bij levensstijl inflatie meet je jezelf langzaam maar zeker, en – en dit is het belangrijke onderscheid – onbewust, een steeds duurdere levensstandaard aan. Waar je vroeger genoegen nam met goedkopere optie, ga je langzaam maar zeker voor de net iets duurdere optie, net iets vaker of net iets meer. 

En even voor de duidelijkheid: alles is oké hier en het mag allemaal. Ik kocht vroeger ook de huiswijn en nu allang niet meer want ik hou van een lekkere wijn. En waar ik vroeger shampoo goedkoop in de supermarkt of drogist kocht, ga ik nu ook voor de duurdere opties bij de gespecialiseerde winkel die het vegan en plastic-vrij doet. Ik heb net afgelopen week eindelijk mijn waspoeder vervangen door een climate friendly, vegan, plastic vrij en weet ik het allemaal wat optie. Wat denk je? Het is uiteraard duurder dan de supermarkt optie en daar kies ik voor. En als dit wasmiddel bevalt wordt dit mijn nieuwe levens standaard. En zo wordt je leven steeds een stukje duurder. 

Máár – en hier wilde ik eigenlijk naar toe – als het een bewuste keuze is, dan is dat helemaal prima. Sterker nog: dan is het belangrijk om die keuze te maken. Daar is geld ook voor, om die dingen te kunnen doen en te kunnen kiezen die belangrijk voor je zijn. Maar vaak zijn we er niet zo bewust mee bezig en sluipt de verandering er langzaam in, bijvoorbeeld omdat iedereen om je heen op een bepaalde manier consumeert. Óf je hebt een keuze een hele tijd geleden hebt gemaakt. Maar eigenlijk klopt het nu niet meer, maar omdat je er zo aan gewend bent, haal je het niet zomaar weg. 

Maar bewust of onbewust een duurdere levensstijl verkrijgen is precies hét verschil tussen je levensstijl upgraden (bewust) of ten prooi vallen aan levensstijl inflatie (onbewust) en geld uitgeven aan dingen waar je helemaal niet zo heel blij van wordt of die je echt waardeert. 

Terug naar de Live dag en je omzetdoelen bepalen. Je hebt dus genoeg omzet te draaien om jezelf te kunnen betalen zodat je alles dat je nodig hebt kunt bekostigen. Wat je nodig hebt is geld voor je basis behoeften, maar ook stapje voor stapje leuke, toffe, belangrijke, betere of nieuwe dingen toevoegen. Én (en als je mij een beetje kent weet je dat ik helemaal blij ervan werd dat deze vooral ook niet werd overgeslagen) wat je nodig hebt is ook geld opzij zetten voor later. 

En – I kid you not -, ik zat daar in een zaal met bijna 100 ondernemers, sommigen die al een aantal jaar een vele malen hogere omzet draaien dan ik, die nog nooit echt in hun pensioen zijn gedoken. 

Was ik verbaasd? Nee, want ik weet ondertussen dat je pensioen nog een jaartje uit stellen een van de meest geperfectioneerde vaardigheden van ondernemers is, ongeacht hoe lang ze al ondernemen en hoeveel omzet ze hebben. (Dus laat jezelf je echt niet wijsmaken dat je zodra je meer omzet draait, je pensioen wel gaat regelen).

De enigen die er wel een soort van bezig zijn bleek, waren de boekhouders en de Profit First professionals. Maar toen ik er tijdens een pauze eentje sprak en vroeg: hoe zorg je ervoor dat je klanten genoeg opzij zetten voor hun pensioen? Kreeg ik als antwoord: gewoon door ook elke maand een % van hun omzet in een potje opzij te zetten op hun rekening en dat dan voor hun jaarruimte te gebruiken….

Wat hier dan helaas gigantisch fout gaat (al vind ik het natuurlijk vele malen beter dan niets doen. En deze wil ik ook maar even gezegd hebben: dit betekent niet dat alle boekhouders en PF professionals het zo aanpakken!) is 1. wat is de strategie erachter? Oftewel: alleen je jaarruimte gebruiken is dat een bewuste keuze? Want eerder met pensioen gaan zit er dan sowieso niet bij. Bovendien is dat een hele eenzijdige strategie, en dat mág altijd, maar is het een bewuste keuze geweest om andere opties niet mee te nemen? En 2. weten hoeveel je straks nodig hebt (met inflatie en de inkomsten belasting meegerekend) is wel essentieel om zeker te weten dat je ook genoeg opzij zet. “Zomaar” een percentage reserveren betekent niet dat je straks genoeg hebt om te stoppen met werken.

Maar goed, ik dwaal een beetje af. Waar het om gaat is dat ik het toffer dan tof vond dat hier op het event over gesproken werd. Want wie gaat nou echt van de bottom up berekenen hoeveel je omzet doel zou moeten zijn, in plaats van top down bekijken: wat kan ik mezelf uitbetalen met het geld dat ik na belasting en kosten overhoud? Helaas past het overgrote deel de 2e methode toe, en ja, dan schiet je oudedagsvoorziening er als eerste uit.

Heb je het nog niet eerder gedaan, ga dan eens bij jezelf na: wat heb ik echt nodig voor de essentiële kosten die ik heb? Wat is vervolgens een next level iets wat ik aan mijn leven toe wil voegen? Én wat ga ik dit jaar extra opzij zetten voor mijn pensioen / mijn later? 

Klopt je omzet doel dan nog? Laat het me weten! 

Het hele gebeuren deed me er wel weer aan herinneren dat er echt nog veel winst te boeken is op het vlak van privé financiën voor ondernemers. Mocht je je nog niet hebben aangemeld, ik geef vandaag – donderdag 19 januari om 15:00 – de gratis Masterclass 8 Must Do’s voor meer financiële vrijheid in 2023. Je kunt je nog aanmelden, hij is in Zoom en er is ook genoeg gelegenheid om me vragen te stellen. Kun je er écht niet bij zijn, dan komt er een replay, maar Live is natuurlijk altijd “beter”, dat weet je zelf vast ook wel 😉.

Datum: Donderdag 19 januari
Tijd: 15:00 tot uiterlijk 16:15

Wil je er bij zijn, klik dan hier om je meteen aan te melden. Je krijgt dan binnen een paar minuten ook een bevestiging in je mailbox met verdere details. Het lijkt me super leuk als je er bij bent! 

Liefs,

Inge

Laten we kennismaken

Wil je weten wat ik voor je zou kunnen doen? Klik dan even op onderstaande knop, dan plannen we een call in om kennis te maken.